0 Προϊόντα
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι σας
Return to ShopΔεν υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση για έναν ποδηλάτη απ’ το πηγαίνει για ποδηλασία στη φύση. Παρόλα αυτά, η κατάλληλη προετοιμασία όχι μόνο θα κάνει το ταξίδι σου πιο ευχάριστο, αλλά και λιγότερο επικίνδυνο. Με μια γρήγορη συζήτηση άλλωστε με ανθρώπους που κάνουν χρόνια ποδηλασία στη φύση, θα σε πείσει γρήγορα για τη σημασία της σωστής προετοιμασίας.
Ορισμένες από τις παρακάτω συμβουλές που μπορεί να σου φανούν ως “κοινή λογική”, μα μπορούμε να σου δώσουμε αμέτρητα παραδείγματα με ανθρώπους που βρέθηκαν σε άσχημες καταστάσεις λόγω έλλειψης γνώσεων και της κατάλληλης έρευνας. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να ακολουθείς για τη σωστή βασική προετοιμασία, έτσι ώστε να σου μείνουν στο τέλος μόνο ευχάριστες αναμνήσεις και όχι δυσάρεστα περιστατικά.
Όταν πηγαίνεις για ποδηλασία στη φύση, πολλά μπορούν να πάνε στραβά. Από μια απότομη και δυνατή βροχή η οποία θα σε αφήσει μούσκεμα για αρκετές ώρες με μεγάλη πιθανότητα να πάθεις υποθερμία, μέχρι και να χυθεί όλο το νερό μέσα στην τσάντα σου, μένοντας για χιλιόμετρα χωρίς γουλιά, η ζωή μπορεί εύκολα να σου φέρει τα πάνω κάτω εάν δεν είσαι σωστά προετοιμασμένος/η.
Τα καλά νέα είναι πως υπάρχουν λύσεις για κάθε πιθανό σενάριο. Οπότε, είτε πας για μια ημερήσια βόλτα στη φύση, είτε για μερικές ημέρες, οι παρακάτω οδηγίες θα σε βοηθήσουν να προετοιμαστείς καλύτερα.
Ακόμα και αν ετοιμάζεσαι να πας για μια μεγάλη διαδρομή στο δάσος μέσα στη μέρα, το να προετοιμαστείς κατάλληλα για διανυκτέρευση είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνεις. Δεν είναι λίγοι οι ποδηλάτες που χάθηκαν και δεν είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα για διανυκτέρευση, και μέσα στο δάσος τα πράγματα είναι πάντοτε πιο δύσκολα.
Οι ποδηλάτες που φοβούνται τις βραδινές διανυκτερεύσεις σίγουρα προετοιμάζονται κατάλληλα για τις μεγάλες διαδρομές τους, και αυτό μπορεί να τους σώσει σε πολλές δυσάρεστες καταστάσεις. Οι πτώσεις και η υποθερμία είναι οι δύο κύριες αιτίες θανάτου στα ποδηλατικά μονοπάτια και είναι πιο πιθανό να συμβούν τη νύχτα. Μπορεί επίσης να συναντήσεις κάποιον άλλον ποδηλάτη ο οποίος χρειάζεται βοήθεια, ή για τον οποιονδήποτε λόγο να αναγκαστείς να περάσεις ένα βράδυ στο δάσος.
Για να προετοιμαστείς σωστά, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να έχεις τουλάχιστον μια αξιόπιστη πηγή φωτός (όπως ένα φακό), μερικά έξτρα σνακ και κάτι πιο χοντρό για να μην κρυώσεις το βράδυ σε περίπτωση διανυκτέρευσης. Και σε περίπτωση που σου τύχει μια δυσάρεστη διανυκτέρευση, χρησιμοποίησε το φακό για φως ώστε να διατηρείς τη μπαταρία του κινητού σου (ακόμα κι αν δεν έχεις σήμα), βρες ένα βολικό μέρος και περίμενε εκεί έως ότου φτάσει το ξημέρωμα. Σε καμία περίπτωση δεν προτείνεται να κάνεις ποδηλασία στο βουνό κατά τη διάρκεια της νύχτας, εκτός αν έχεις τον απαραίτητο εξοπλισμό.
Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αν πηγαίνεις να τρέξεις σε ένα επαγγελματικό bike park ή σε πάνω σε βουνά με μικρά μονοπάτια, η σωστή μελέτη είναι πάντοτε απαραίτητη. Έλεγξε την απόσταση που θα διανύσεις, το έδαφος που υπάρχει, το υψόμετρο και αν υπάρχουν εναλλακτικά μονοπάτια που μπορείς να πάρεις. Γνωρίζοντας όλο το μέρος θα σε βοηθήσει όχι μόνο να προετοιμαστείς κατάλληλα, αλλά και να σιγουρευτείς πως πηγαίνεις σε μονοπάτια και μέρη στα οποία μπορείς όντως να κάνεις ποδηλασία.
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις εφαρμογές όπως το Google Maps για να ελέγχεις όλο το μέρος που ετοιμάζεσαι να επισκεφτείς. Με αυτό τον τρόπο ίσως βρεις πως πρέπει να πάρεις και κάτι έξτρα μαζί σου, όπως περισσότερο νερό ή φαγητό. Χρησιμοποίησε επίσης εφαρμογές όπως το Strava για να ελέγχεις αν υπάρχουν ποδηλατικά μονοπάτια τα οποία προτείνουν και άλλοι ποδηλάτες, καθώς επίσης και τις διαθέσιμες διαδρομές. Ίσως βρεις μια διαδρομή την οποία δεν γνώριζες, ή κάποια ενημέρωση από ποδηλάτη για καλύτερα μονοπάτια που λίγοι γνωρίζουν. Λίγες ώρες προτού ξεκινήσεις, ρίξε άλλη μια γρήγορη ματιά στον χάρτη και τα μονοπάτια.
Να θυμάσαι πως κανένας επαγγελματίας ποδηλάτης δεν πηγαίνει σε μια μεγάλη διαδρομή προτού σιγουρευτεί τόσο για όλο το μέρος και τη διαδρομή που θα διανύσει, όσο και για τον καιρό, την άγρια ζωή, τις ειδοποιήσεις για πυρκαγιές, το κλείσιμο των μονοπατιών, τις διαβάσεις των ρεμάτων και οτιδήποτε άλλο πρέπει να γνωρίζει.
Ακόμα κι αν πηγαίνεις για ποδηλασία με κάποιον φίλο ή γνωστό, είναι και πάλι καλή ιδέα να ενημερώσεις κάποιον που πηγαίνεις και τι διαδρομές επρόκειτο να διανύσεις. Άλλωστε, δεν θα μπορέσει να σε σώσει κανένας σε μια δυσάρεστη περίπτωση αν δεν γνωρίζει κανένας που βρίσκεσαι. Επιπλέον, χρειάζεται μόλις μερικά λεπτά για να αφήσεις μια σημείωση.
Η Υπηρεσία Εθνικού Πάρκου συνιστά να σημειώσεις:
Χρειάζονται μόλις μερικά λεπτά για να συμπληρώσεις τα παραπάνω, τα οποία μπορούν να σου σώσουν την ζωή σε μια άτυχη στιγμή, αλλά και να βοηθήσουν τις πρώτες βοήθειες ή την αστυνομία να σε εντοπίσει εάν δεν επιστρέψεις τη προγραμματισμένη ημέρα.
Αν κατά τη διάρκεια της διαδρομής σου πετύχεις κάποιο άγριο ζώο, προτείνεται το αφήσεις ήσυχο και να συνεχίσεις την διαδρομή σου. Σε γενικές γραμμές, αν πετύχεις ένα άγριο ζώο, ανάλογα με την απόσταση που έχετε, είτε κάνε θόρυβο από μακριά ώστε να το τρομάξεις ή να το ειδοποιήσεις πως βρίσκεσαι στο ίδιο μέρος (ώστε να μην ξαφνιαστεί και γίνει κάτι χειρότερο), είτε απομακρύνσου (από εκεί που ήρθες) με κινήσεις νίντζα, σε περίπτωση που συναντήσεις κάποια αρκούδα.
Άρθρα από το Εθνικό Πάρκο Γιέλοουστοουν με ειδοποιήσεις αναφέρουν για ποδηλάτες και αναβάτες να μην τρέχουν σε περίπτωση που δουν μια αρκούδα. Οι αρκούδες μπορούν να τρέξουν μέχρι και με 35 χιλιόμετρα την ώρα, οπότε εκτός κι αν έχεις μεγάλη κατηφόρα μπροστά σου και υπάρχει μια απόσταση μεταξύ σας, προτείνεται να γυρίσεις με απαλές κινήσεις και να εξαφανιστείς. Μην κάνεις επίσης απότομες κινήσεις και μην βγάλεις το κινητό για selfie – και που ‘σαι, οι αρκούδες σκαρφαλώνουν πολύ καλύτερα από εσένα, οπότε το να ανέβεις σε δέντρο δεν θα σε βοηθήσει ιδιαίτερα (λένε οι ειδικοί).
Διάβασε περισσότερες συμβουλές εδώ σχετικά με τις συναντήσεις αρκούδων στα δάση ή με άλλα άγρια ζώα από την Υπηρεσία Εθνικού Πάρκου.
Την τελευταία φορά που είχαμε χάσει το δρόμο πάνω στο βουνό και κάναμε συνεχώς κύκλους, ένα από τα πράγματα που σκεφτόμασταν συνεχώς ήταν γιατί δεν είχαμε πάρει περισσότερο νερό και φαγητό μαζί μας. Δεν χρειάζεται να πάρεις όλη την κουζίνα του σπιτιού σου μαζί, αλλά η αφυδάτωση είναι απ’ τα πιο κοινά προβλήματα για κάθε ποδηλάτη (ειδικά το χειμώνα και όταν έχει ξερό αέρα). Μπορεί επίσης να συναντήσεις κάποιον άλλον/η που χρειάζεται νερό.
Μια έξυπνη επίσης ιδέα είναι να αγοράσεις και μια συσκευή φιλτραρίσματος, έτσι ώστε αν ξεμείνεις από νερό να μπορείς να πιείς από οποιαδήποτε πηγή νερού. Για την ακρίβεια, αναφορές από ποδηλάτες έχουν δείξει δυσάρεστες καταστάσεις όπου το μπουκάλι με το νερό έσπασε μετά από πέσιμο του ποδηλάτη, με αποτέλεσμα να μείνει χωρίς νερό για το υπόλοιπο της διαδρομής τους.
Φυσικά, δεν χρειάζεται να αναφέρουμε πως τα σνακ είναι επίσης αρκετά σημαντικά. Ένας πεινασμένος ποδηλάτης με πεσμένο ζάχαρο δεν παίρνει ποτέ τις σωστές αποφάσεις άλλωστε. Πας που πας, δεν καταναλώνουν που δεν καταναλώνουν αρκετό χώρο, πάρε και μερικά έξτρα σνακ μαζί σου, όπως energy bars.
Ένας επαγγελματίας ποδηλάτης γνωρίζει σχεδόν όλα τα απαραίτητα για το ποδήλατο του και τον εξοπλισμό που πρέπει κουβαλάει. Μα τι γίνεται αν αυτή είναι η πρώτη σου ποδηλασία στη φύση και δεν γνωρίζεις πως να αλλάζεις μια απλή σαμπρέλα; Τι θα γίνει σε μια άτυχη περίπτωση όπου σπάσει η αλυσίδα; Αν βρεθείς σε μια δυσάρεστη κατάσταση, θα πρέπει να γνωρίζεις πως να φτιάξεις το ποδήλατο σου, εναλλακτικά ή θα χρειαστεί να το αφήσεις, ή να το κουβαλήσεις μέχρι πίσω – και οι δύο καταστάσεις όμως δεν είναι ωφέλιμες.
Χρησιμοποίησε εφαρμογές όπως το Bike Repair για να τις ανοίγεις και να βλέπεις αναλυτικές οδηγίες για το τι εστί τι. Πριν ξεκινήσεις τη ποδηλασία στη φύση, κατέβασε ορισμένα βίντεο με βασικές οδηγίες για το πως να αλλάζεις τη σαμπρέλα του ποδηλάτου σου και σιγουρέψου πως έχεις πάρει μαζί σου όλο τον βασικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων και μερικών “κουταλιών” για να αλλάζεις τις σαμπρέλες με ευκολία. Πάρε επίσης μια μικρή τρόμπα μαζί σου, τουλάχιστον δύο σαμπρέλες (τις οποίες μπορείς να κολλήσεις στο σκελετό του ποδηλάτου σου ακόμα και με ταινία διπλής όψης) και τα βασικά allen κλειδιά που μπορεί να χρειαστείς.
Ναι, εντάξει, προφανώς και το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να ελέγξεις τις καιρικές συνθήκες που θα έχει τις ημέρες που θα πας για ποδηλασία στη φύση. Παρόλα αυτά, δεν θα φοβηθούμε να αποκαλύψουμε πως έχει τύχει να το έχουμε ξεχάσει όλοι, μόνο για να βρεθούμε με βροχές και αστραπές, κάτι το οποίο μας χάλασε προφανώς όλη τη διαδρομή. Αλλά ακόμα κι αν κοιτάξεις τις καιρικές συνθήκες, η μητέρα φύση μπορεί εύκολα να αλλάξει τις καταστάσεις, όπως έχουμε δει επανειλημμένες φορές.
Αν ξεκινήσεις να βλέπεις κεραυνούς και αστραπές καθώς βρίσκεσαι στο βουνό, στα χωράφια ή οπουδήποτε, απλά επέστρεψε πίσω. Πίστεψε μας, δεν αξίζει να το ρισκάρεις. Αν πάλι ξεκινήσει να βρέχει και να ρίχνει την μια αστραπή μετά την άλλη, τότε προσπάθησε να βρεις μια στέγαση ή ένα καταφύγιο, κατευθύνσου σε χαμηλό έδαφος και απέφυγε τα ψηλά αντικείμενα και κυρίως τα δέντρα, ενώ προτείνεται να είσαι σκυφτός και να μην ξαπλώσεις στο έδαφος (στη περίπτωση που σκεφτείς δηλαδή να κάνεις κάτι τέτοιο).
Η υποθερμία μπορεί να φαίνεται σαν ένα χειμερινό πρόβλημα, αλλά η «υποθερμία του πεζοπόρου», όπως είναι γνωστή, είναι δυνατή ακόμα και στους 10 βαθμούς Κελσίου. Οι έμπειροι ποδηλάτες γνωρίζουν άλλωστε την παροιμία “το βαμβάκι σκοτώνει”. Είτε είναι από βροχή, είτε ακόμα και απ’ τον ιδρώτα, αν πάρεις τα λάθος ρούχα μαζί σου τότε μπορείς να δεις γρήγορη και απότομη πτώση της θερμοκρασίας του σώματος σου.
Η κατάσταση συχνά οξύνεται από την προσπάθεια, την κούραση και την αφυδάτωση – πράγματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι ποδηλάτες. Ευτυχώς, η υποθερμία είναι εύκολα αποτρέψιμη, αρκεί να επενδύσεις σε αδιάβροχα και αντιανεμικά ρούχα τα οποία είναι ιδανικά και έχουν σχεδιαστεί με στόχο να είναι ιδανικά για ποδηλάτες που πηγαίνουν για ποδηλασία στη φύση ή διανύουν μεγάλες αποστάσεις.
Θυμίζει κάπως τον γυμναστή που είχες στο δημοτικό ή το γυμνάσιο, αλλά στην πραγματικότητα η σφυρίχτρα είναι ιδιαίτερα βοηθητική σε δυσάρεστες καταστάσεις. Μπορείς να φωνάζεις όλη την ώρα, αλλά ο ήχος της σφυρίχτρας θα μεταφερθεί και πιο γρήγορα αλλά και αρκετά πιο μακριά απ’ ότι η φωνή σου. Επιπλέον, αν είσαι κουρασμένος/η ή έχεις χτυπήσει άσχημα, τότε θα σου είναι πιο εύκολο να σφυρίζεις με τη σφυρίχτρα απ’ ότι να φωνάζεις για βοήθεια, εξαντλώντας περισσότερο τις δυνάμεις σου.
Σφύριζε τρεις φορές (SOS) για να ειδοποιήσεις πως βρίσκεσαι σε έκτακτη ανάγκη. Σιγουρέψου επίσης πως έχεις τη σφυρίχτρα σε μια απ’ τις τσέπες του παντελονιού σου και όχι ξεχασμένη και χωμένη μέσα στο σακίδιο σου. Άλλωστε είναι ένα αντικείμενο το οποίο αν το χρειαστείς (και σου εύχομαι να μην το χρησιμοποιήσεις ποτέ) θα πρέπει να έχεις άμεση πρόσβαση σε αυτό.
Αν είσαι μεγάλος λάτρης της μουσικής, τότε πιθανότατα δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτή καθώς βρίσκεσαι πάνω στο MTB ποδήλατο σου. Η αλήθεια είναι πως αυτό είναι ένα ιδιαίτερα κακό συνήθειο, άσχετα που αισθάνεσαι πως απολαμβάνεις τις βόλτες σου ακόμα περισσότερο. Παρόλα αυτά, ένα απ’ τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να διατηρείς καθώς βρίσκεσαι για ποδηλασία στη φύση είναι όλες τις αισθήσεις σου.
Η φύση τείνει να μας ειδοποιεί με διάφορους ήχους, δίνοντας μας αρκετό χρόνο για να ανταποκριθούμε. Είτε πρόκειται για κεραυνούς που πέφτουν αλλά δεν τους βλέπουμε γιατί είναι από πίσω μας, είτε για κάποιο άγριο ζώο που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, αν φοράς τα ακουστικά χάνεις μια απ’ τις σημαντικότερες αισθήσεις σου. Ακόμα και από μια οχιά που μπορεί να βρίσκεται δίπλα σου καθώς σταματάς για ένα διάλειμμα, έχοντας επίγνωση του ήχου θα σε βοηθήσει να αποφύγεις πολλά δυσάρεστα γεγονότα, ή να προετοιμαστείς κατάλληλα.