0 Προϊόντα
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι σας
Return to ShopΑν ετοιμάζεσαι να αγοράσεις ένα καινούργιο ποδήλατο, τότε ο οδηγός μας για την αγορά ποδηλάτου το 2023 θα σου λύσει κάθε απορία και θα σε βοηθήσει να αποφύγεις πολλά από τα λάθη που κάναμε κι εμείς με τις πρώτες αγορές μας.
Αρκετοί νέοι ποδηλάτες τείνουν να κάνουν λάθος με την πρώτη τους επιλογή. Κάποιοι επιλέγουν λάθος μέγεθος για το ύψος τους, με αποτέλεσμα είτε να κουράζονται καθώς κάνουν πετάλι, είτε να ζορίζονται ακόμα και στις μικρότερες ανηφόρες, είτε ακόμα και να δημιουργήσουν προβλήματα στα γόνατα τους. Για τα παιδιά είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικό το μέγεθος του ποδηλάτου, καθώς βρίσκονται σε στάδια ανάπτυξης.
Άλλοι τείνουν να επιλέγουν ακατάλληλους τύπους ποδηλάτων, τα οποία είτε δεν είναι ιδανικά για το δικό τους περιβάλλον, είτε δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν με τις προσδοκίες ή την εμπειρία τους. Σε κάθε περίπτωση, μέσα από αυτό τον οδηγό θα δούμε όλα τα “ναι” και τα “όχι”, καθώς επίσης και πως να επιλέξεις το σωστό μέγεθος και τον σωστό τύπο ποδηλάτου, είτε είναι για εσένα είτε για το παιδί σου.
Υπάρχουν ορισμένα βασικά πράγματα που πρέπει να σκεφτείς και να ελέγξεις προτού αγοράσεις το πρώτο σου ποδήλατο. Οι παρακάτω οδηγίες θα σε βοηθήσουν όχι απλά να επιλέξεις το κατάλληλο ποδήλατο για εσένα, αλλά και για να αποφύγεις μερικά από τα λάθη που κάναμε κι εμείς στην πρώτη μας αγορά.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να βάλεις κάτω τον προϋπολογισμό σου. Έως πόσα χρήματα μπορείς να διαθέσεις για την αγορά ποδηλάτου; Τα ποδήλατα άλλωστε είναι όπως οι μηχανές και τα αυτοκίνητα: Όσο πιο καλή είναι η ποιότητα τους, τόσο πιο απολαυστικά είναι στην οδήγηση. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τα ποδήλατα, όσο κι αν σου φαίνονται όλα τα ίδια. Αν θέλεις να αγοράσεις ένα αξιοπρεπέστατο ποδήλατο το οποίο θα σου κρατήσει για πολλά χρόνια ή για πάντα, τότε ένα οικονομικό ποδήλατο δρόμου ή mountain bike θα σου κοστίζει μεταξύ 500-800 ευρώ.
Αυτά τα χρήματα θα φροντίσουν να αποκτήσεις έναν αξιοπρεπέστατο σκελετό και περιφερειακά τα οποία δεν θα χαλάνε κάθε μήνα ή θα σπάνε με ένα δυνατό πάτημα ή πέσιμο. Ένα ακριβότερο ποδήλατο θα σου παρέχει ακόμα καλύτερα φρένα, πιο επαγγελματικές ταχύτητες, ζάντες που δεν στραβώνουν και, ιδιαίτερα συχνά, μικρότερο βάρος. Το πρόβλημα με τα φθηνά ποδήλατα είναι πως ακόμα κι αν λειτουργούν καλά όταν είναι καινούργια, παύουν να έχουν τις ίδιες αποδόσεις όταν παλιώσουν. Η επένδυση σε ένα ποδήλατο που κοστίζει μεταξύ 800 – 1,200 ευρώ είναι πάντοτε πιο αξιόπιστη επιλογή, τόσο για νέους όσο και για παλιούς ποδηλάτες, ενώ η οδήγηση θα είναι επίσης πιο διασκεδαστική και ευχάριστη.
Αν και οι τιμές των ποδηλάτων μπορούν να φτάσουν πολύ μεγάλα ποσά, τα πιο αξιόπιστα ποδήλατα κοστίζουν μεταξύ 2,500 έως 10,000 ευρώ ή και περισσότερα. Τα ηλεκτρικά ποδήλατα τείνουν να ξεκινάνε από τα 2,000 ευρώ, αλλά θα βρεις ακόμα και πιο ακριβά ανάλογα με τα περιφεριακά, την εταιρεία και τις δυνατότητες του κάθε e-bike. Έλεγξε τον κατάλογο με τα διαθέσιμα ποδήλατα του Bike-Bros για να ενημερωθείς σχετικά με τη διαθεσιμότητα, τις τιμές και τις επιλογές που υπάρχουν.
Υπάρχει λόγος που υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ποδηλάτων. Παρόλα αυτά, ακόμα κι αν θέλεις έναν συγκεκριμένο τύπο ποδηλάτου, θα πρέπει πρώτα να σκεφτείς το μέρος στο οποίο ζεις αυτή την στιγμή. Αν για παράδειγμα ζεις σε μια πόλη όπως την Καβάλα, η οποία έχει αρκετές και μεγάλες ανηφόρες, τότε σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να οδηγήσεις εκεί ένα Fixie ποδήλατο χωρίς ταχύτητες. Αν πάλι ζεις σε μια πόλη που έχει δίπλα κάποιο βουνό, ίσως θελήσεις να επιλέξεις ένα mountain bike με cross-country λάστιχα, έτσι ώστε να πηγαίνεις τόσο σε χωματόδρομους, όσο και στην άσφαλτο. Σε πόλις όπως η Θεσσαλονίκη για παράδειγμα, τα fixies είναι ιδανικά γιατί είναι γρήγορα, ελαφριά και ιδιαίτερα ευέλικτα για να περνάς ανάμεσα από αυτοκίνητα. Αλλά σίγουρα δεν θα σε βολέψουν αν ζεις στην Άνω Πόλη, στις Συκιές, ή σε οποιαδήποτε περιοχή έχει αρκετές ανηφόρες.
Τα ποδήλατα δρόμου είναι ιδανικά αποκλειστικά για την άσφαλτο, ενώ είναι επίσης ιδανικά για μεγάλα ταξίδια. Παρόλα αυτά, ένα αξιοπρεπές mountain bike μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για μεγάλα ταξίδια, φορτώνοντας το με ειδικές βαλίτσες και τσαντάκια, χωρίς τον φόβο για το αν συναντήσεις περίεργους δρόμους ή χρειαστεί να μπεις σε μεγάλους χωματόδρομους. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και τα gravel bikes, τα οποία είναι κάτι μεταξύ ενός ποδηλάτου δρόμου και ενός mountain bike. Αυτά τα ποδήλατα είναι ιδανικά τόσο για άσφαλτο, όσο και για ομαλούς χωματόδρομους, καθώς παρέχουν μεγαλύτερο grip και έχουν καλύτερη αντοχή.
Αν πάλι θέλεις να το πας σε πιο extreme επίπεδο, μπορείς να επιλέξεις ένα hard-trail bike, το οποίο είναι μια κατηγορία πάνω απ’ τα παραδοσιακά mountain bikes, παρέχοντας σκελετούς που είναι ιδανικοί τόσο για μεγάλες ανηφόρες, όσο και για μεγάλες κατεβασιές και ύψιστες ταχύτητες, αλλά και για μικρά πετάγματα. Τα Enduro και Super Enduro είναι ιδανικά για μεγαλύτερες κατεβασιές, ανεβάσματα και χωματόδρομους με μεγαλύτερα πετάγματα, ενώ τα downhill ποδήλατα, από την άλλη πλευρά, είναι ιδανικά για μεγάλα πετάγματα, αλλά δεν ανεβαίνουν ανηφόρες. Τέλος, τα ηλεκτρικά ποδήλατα είναι ιδανικά σχεδόν για κάθε περιοχή και περίπτωση, ανάλογα με τον σκελετό και τον τύπο του ποδηλάτου.
Αν τα ηλεκτρικά ποδήλατα είναι το μέλλον των ποδηλάτων, τότε απόλαυσε την “χρυσή εποχή” για όσο διαρκεί. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά ποδήλατα, τα ηλεκτρικά ποδήλατα είναι ιδανικά για μέρη με μεγάλες ανηφόρες και για ανθρώπους που δεν θέλουν να δυσκολεύονται, κάνοντας λιγότερο πετάλι και πιάνοντας μεγαλύτερες ταχύτητες, ακόμα και σε ανηφορικά σημεία. Παρόλα αυτά, είναι αρκετά πιο βαριά, δεν είναι τόσο ευέλικτα ακόμη, και η τιμή τους ξεφεύγει αρκετά. Μιας και τα e-bikes δεν είναι ακόμα σε ιδιαίτερα προχωρημένο στάδιο, ό,τι δίνεις αυτό παίρνεις. Μην περιμένεις ένα απίστευτα γρήγορο e-bike αν δώσεις λιγότερα από 2,500 ευρώ.
Τα e-bikes χρειάζονται επίσης και συντήρηση, οπότε είναι απαραίτητο να το βάλεις και αυτό στον προϋπολογισμό σου, ακόμα κι αν δεν κοστίζει ιδιαίτερα ακριβά στα περισσότερα τοπικά καταστήματα. Η διάρκεια της μπαταρίας παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο, καθώς αν ζεις σε περιοχή με αρκετές ανηφόρες, τα ηλεκτρικά ποδήλατα εξαιτίας του βάρους τους, μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα γρήγορα κουραστικά αν τελειώσει η μπαταρία τους. Άλλα πάλι φορτίζουν την μπαταρία καθώς κάνεις πετάλι, αλλά όχι όλα.
Υπάρχει μια πληθώρα επιλογών σε όσο αφορά τις κατασκευάστριες εταιρείες ποδηλάτων, και θα πρέπει να δώσεις μεγάλη σημασία στην εταιρεία που θα επιλέξεις. Κάποιες εταιρείες βγάζουν καλύτερα ποδήλατα δρόμου από άλλες που εστιάζουν στα mountain bikes. Άλλες βγάζουν πιο ελαφριούς, στιβαρούς και με ύψιστη αντοχή σκελετούς, ενώ άλλες παρέχουν οικονομικότερες επιλογές αλλά με υψηλότερο βάρος και μικρότερες αντοχές. Εδώ έρχεται το σημείο στο οποίο θα πρέπει να αναζητήσεις τι εταιρείες υπάρχουν για τον τύπο του ποδηλάτου που θέλεις να αγοράσεις. Μια αξιόπιστη και έμπιστη εταιρεία θα σου παρέχει σχεδόν πάντοτε καλύτερη ποιότητα.
Για παράδειγμα, με ένα πιο αξιόπιστο και premium ποδήλατο, θα έχεις την δυνατότητα να ανεβαίνεις μεγαλύτερες ανηφόρες με περισσότερη άνεση. Με χαμηλότερης ποιότητας ποδήλατα, οι ανηφόρες θα είναι αρκετά πιο έντονες και επίπονες. Με ένα αξιόπιστο ποδήλατο θα μπορείς επίσης να παίρνεις τις στροφές με μεγαλύτερη ταχύτητα, να έχεις περισσότερη εμπιστοσύνη στα φρένα, ενώ θα διαθέτεις έναν σκελετό που έχει περάσει από τις απαραίτητες προδιαγραφές.
Σε όσο αφορά τα entry-level ποδήλατα, αυτά δηλαδή που κοστίζουν μεταξύ 800-1,500 ευρώ, η διαφορά με ένα οικονομικότερο ποδήλατο θα είναι στιγμιαία εμφανής. Τα ακριβότερα ποδήλατα δεν έχουν απλά καλύτερο σκελετό αλλά και καλύτερα περιφερειακά, τα οποία θα σου κάνουν την ζωή σου πιο εύκολη και την οδήγηση πιο διασκεδαστική και απολαυστική, ενώ δεν θα αντιμετωπίζεις τα διάφορα “ζόρια” και τα προβλήματα ενός φθηνού ποδηλάτου.
Ορισμένες γνωστές και αξιόπιστες εταιρείες με τις οποίες συνεργαζόμαστε είναι οι εξής:
Μεταξύ ορισμένων ακόμα. Θα βρεις περισσότερες εταιρείες στα διαθέσιμα προϊόντα του Bike-Bros.
Έχουμε δει αμέτρητες φορές ανθρώπους να μπαίνουν σε ένα ποδηλατικό κατάστημα και για να χαμηλώσουν το συνολικό κόστος του ποδηλάτου τους, επιλέγουν πλαστικά πετάλια, πλαστικά φρένα και ταχύτητες και οτιδήποτε άλλο θα χαμηλώσει την τιμή της πρώτης τους αγοράς. Μα ένα από τα μεγαλύτερα λάθη με την πρώτη αγορά ποδηλάτου είναι τα πλαστικά περιφερειακά, τα οποία στο τέλος θα σου κοστίσουν περισσότερα χρήματα απ’ ότι αν εξ ΄’αρχής επένδυες σε πιο αξιόπιστα υλικά.
Σε καμία περίπτωση τα πλαστικά περιφερειακά δεν είναι έμπιστα, εκτός κι αν παρέχονται από αξιόπιστες εταιρείες. Εκτός απ’ το γεγονός πως μπορούν να σπάσουν την οποιαδήποτε στιγμή, δεν αντέχουν στη πάροδο του χρόνου και συνεχώς εμφανίζουν προβλήματα, ιδιαίτερα στα mountain bikes, ή ακόμα και στα ποδήλατα δρόμου που διανύουν μεγάλες αποστάσεις. Προτίμησε τα περιφερειακά που έχουν κατασκευαστεί από αλουμίνιο, και ως δεύτερη αλλά αρκετά πιο ακριβή λύση, επέλεξε το καρμπόν, το οποίο είναι ελαφρύ και ανθεκτικό.
Αν αποφασίσεις να επιλέξεις το πλαστικό ως κύριο υλικό για τα περιφερειακά σου, τότε ετοιμάσου να πληρώσεις έξτρα χρήματα για να αντικαταστείς οτιδήποτε σπάει ή χαλάει. Αν τα βάλεις κάτω, στο τέλος θα δώσεις περισσότερα χρήματα για όλα τα πλαστικά που έσπασαν ή έβγαλαν κάποιο πρόβλημα, απ’ ότι θα έδινες αν επένδυες λίγα παραπάνω ευρώ για περιφερειακά αλουμινίου. Τα καρμπόν περιφερειακά από την άλλη πλευρά προτείνονται σε κάθε περίπτωση για όσους έχουν το ανάλογο προϋπολογισμό και θέλουν να αποκτήσουν κάτι αξιόπιστο και επαγγελματικό.
Το μέγεθος του ποδηλάτου που θα αγοράσεις θα πρέπει να αντιστοιχεί στο ύψος που έχεις. Αν το ποδήλατο είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο απ’ ότι πρέπει για το ύψος που έχεις, τότε θα δυσκολευτείς αρκετά με την οδήγηση του, ενώ μπορεί να αποφέρει διάφορους πόνους στο σώμα αν κάνεις μεγάλες διαδρομές. Μιας όμως και το μέγεθος των ποδηλάτων λίγοι το γνωρίζουν, παρακάτω έχω δημιουργήσει μερικούς πίνακες με τα μεγέθη των ποδηλάτων και το ύψος που πρέπει να έχει ο αναβάτης για κάθε μέγεθος. Αν δυσκολευτείς, μπορείς πάντοτε να συμβουλευτείς την ομάδα μας, κάνοντας όλες τις ερωτήσεις σου τηλεφωνικώς.
Το test-drive είναι ζωτικής σημασίας για έναν ποδηλάτη που δεν είναι σίγουρος/η για την επιλογή του/ης. Επομένως, είναι σημαντικό να ελέγξεις πρώτα το ποδήλατο, το μέγεθος του και πως κάθεται το σώμα σου πάνω του. Με ένα test-drive θα είσαι σε θέση να καταλάβεις πολλά περισσότερα για την λειτουργικότητα και την άνεση του ποδηλάτου απ’ ότι απ’ τις φωτογραφίες, τα βίντεο και τις περιγραφές που θα βρεις online. Αρκετοί έχουν αποφύγει άλλωστε την λάθος αγορά μετά το πρώτο τους test-drive, επιλέγοντας κάτι καλύτερο και πιο άνετο γι ‘αυτούς.
Πάρε όμως τον χρόνο σου στο test-drive και έλεγξε πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά αλλάζουν οι ταχύτητες και πόσο έμπιστα είναι τα φρένα. Έλεγξε το grip από τα λάστιχα, αν το σώμα σου κάθεται σωστά πάνω στο ποδήλατο και, σε περίπτωση που αγοράσεις ένα mountain bike, πόσο αποτελεσματικές είναι οι αναρτήσεις του. Αν έχει αναρτήσεις, έλεγξε επίσης και μικρές λειτουργίες, όπως αν κλειδώνει η ανάρτηση (υπάρχει είτε πάνω της, είτε στο τιμόνι), αν ρυθμίζονται με ευκολία οι ταχύτητες και αν η σέλα μπορεί να ανεβοκατέβει χωρίς να χρειάζεσαι ένα στραβοκατσάβιδο ή ένα allen κλειδί κάθε φορά.
Το μέγεθος παίζει καθοριστικό ρόλο στο ποδήλατο που θα επιλέξεις. Αν το μέγεθος είναι μικρότερο απ’ ότι θα έπρεπε σύμφωνα με το ύψος σου, μετά από λίγη ώρα ανάβασης θα ξεκινάς να έχεις πόνους στην μέση. Οι πόνοι γρήγορα θα ακολουθήσουν και στα γόνατα των ποδιών, ενώ οι ώμοι σου θα κουράζονται καθώς το σώμα σου δεν θα βρίσκεται στη σωστή στάση. Αν το ποδήλατο είναι πιο μικρό, θα έχεις επίσης πρόβλημα πάνω στις στροφές, ενώ αν φοράς και μεγάλο αριθμό παπουτσιών, πιθανότατα οι μύτες των ποδιών σου να ακουμπάνε στη μπροστινή ρόδα κάθε φορά που στρίβεις. Από την άλλη πλευρά, αν το ποδήλατο είναι πιο μεγάλο, θα σε κουράζει αρκετά στις ανηφόρες, ενώ το στήσιμο του σώματος σου και πάλι δεν θα είναι σωστά προσαρμοσμένο.
Χρησιμοποίησε τους παρακάτω πίνακες για να δεις το κατάλληλο μέγεθος που πρέπει να έχει ο σκελετός του ποδηλάτου σου βάση του ύψους σου. Αν χρειαστείς περισσότερη βοήθεια, μη διστάσεις να έρθεις σε επικοινωνία με το Bike-Bros για περισσότερες πληροφορίες.
ΥΨΟΣ ΑΝΑΒΑΤΗ (ΠΟΔΙΑ ΚΑΙ ΙΝΤΣΕΣ) | ΕΚΑΤΟΣΤΑ | ΜΕΓΕΘΟΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ (CM) | ΜΕΓΕΘΟΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ |
---|---|---|---|
4’10” – 5′ | 148 – 152 | 47 – 48 | XXS |
5′ – 5’3″ | 152 – 160 | 49 – 50 | XS |
5’3″ – 5’6″ | 160 – 168 | 51 – 53 | S |
5’6″ – 5’9″ | 168 – 175 | 54 – 55 | M |
5’9″ – 6′ | 175 – 183 | 56 – 58 | L |
6′-6’3″ | 183 – 191 | 58 – 60 | XL |
6’3″ – 6’6″ | 191 – 198 | 61 – 63 | XXL |
Στα mountain bikes πιθανότατα να πέσεις στα ίδια μεγέθη που θα κοιτούσες και για τα ρούχα σου. Υπάρχουν τα extra-small, τα small, τα medium, τα large και τα extra-large. Καθένα αντιστοιχεί στο ανάλογο ύψος του επιβάτη.
ΜΕΓΕΘΟΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ | ΜΕΓΕΘΟΣ ΣΚΕΛΕΤΟΥ | ΥΨΟΣ ΑΝΑΒΑΤΗ |
---|---|---|
Extra-small | 13-14in | 152cm-162cm (5ft-5ft 4in) |
Small | 14-16in | 162cm-170cm (5ft 4in-5ft 7in) |
Medium | 16-18in | 170cm-178cm (5ft 7in-5ft 10in) |
Large | 18-20in | 178cm-185cm (5ft 10in-6ft 1in) |
Extra-large | 20-22in | 185cm plus (6ft 1in plus) |
Μια πρόσφατη εξέλιξη στον κόσμο της ορεινής ποδηλασίας ήταν η εισαγωγή των μεγεθών ποδηλάτων για γυναίκες, καθώς οι γεωμετρίες αυτές σχετίζονται καλύτερα με το συγκεκριμένοι φύλο. Επειδή οι γυναίκες συνήθως έχουν διαφορετικές διαστάσεις από τους άνδρες, πολλά από τα μεγέθη τροποποιήθηκαν έτσι ώστε να τροποποιούνται καλύτερα πάνω στα γυναικεία σώματα. Υπάρχουν επίσης ορισμένες εταιρείες που κατασκευάζουν ποδήλατα ειδικά για τις γυναίκες και με βάση τα δεδομένα που έχουν συλλέξει για τη σωστή γεωμετρία του σώματος.
Στα περισσότερα τοπικά καταστήματα ωστόσο θα βρεις ποδήλατα με ένα στάνταρ μέγεθος, ή τα οποία αποκαλούνται ως “unisex”. Παρόλα αυτά, επειδή είναι ποδήλατο είναι unisex, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι το σωστό για το σωματότυπο μιας αναβάτριας, και έτσι ο παρακάτω πίνακας μεγεθών θα σε βοηθήσει να επιλέξεις το κατάλληλο για το ύψος σου.
ΥΨΟΣ ΑΝΑΒΑΤΡΙΑΣ (ΠΟΔΙΑ ΚΑΙ ΙΝΤΣΕΣ) | ΕΚΑΤΟΣΤΑ | ΜΕΓΕΘΟΣ ΣΚΕΛΕΤΟΥ (ΙΝΤΣΕΣ) | ΜΕΓΕΘΟΣ |
---|---|---|---|
4ft 10in – 5ft 1in | 147 – 155cm | XXS | 44 – 46cm |
5ft 1in – 5ft 3in | 155 – 160cm | XS | 47 – 49cm |
5ft 3in – 5ft 5in | 160 – 165cm | S | 50 – 52cm |
5ft 5in – 5ft 8in | 165 – 172cm | M | 53 – 55cm |
5ft 8in – 5ft 10in | 172 – 180cm | L | 55 – 57cm |
ΥΨΟΣ ΑΝΑΒΑΤΡΙΑΣ (ΠΟΔΙΑ ΚΑΙ ΙΝΤΣΕΣ) | ΕΚΑΤΟΣΤΑ | ΜΕΓΕΘΟΣ ΣΚΕΛΕΤΟΥ (ΙΝΤΣΕΣ) | ΜΕΓΕΘΟΣ |
---|---|---|---|
4ft 10in – 5ft 2in | 148 – 158cm | 13 – 14in | XS |
5ft 2in – 5ft 6in | 158 – 168cm | 15 – 16in | S |
5ft 6in – 5ft 10in | 167 – 178cm | 17 – 18in | M |
5ft 10in – 6ft 1in και άνω | 178 – 185cm+ | 19 – 20in | L |
ΥΨΟΣ ΑΝΑΒΑΤΡΙΑΣ (ΠΟΔΙΑ ΚΑΙ ΙΝΤΣΕΣ) | ΕΚΑΤΟΣΤΑ | ΜΕΓΕΘΟΣ ΣΚΕΛΕΤΟΥ (ΙΝΤΣΕΣ) | ΜΕΓΕΘΟΣ |
---|---|---|---|
4ft 10in – 5ft 2in | 148 – 158cm | 13 – 14in | XS |
5ft 2in – 5ft 6in | 158 – 168cm | 15 – 16in | S |
5ft 6in – 5ft 10in | 168 – 178cm | 17 – 18in | M |
5ft 10in – 6ft 1in και άνω | 178 – 185cm+ | 19 – 20in | L |
Σε κάθε περίπτωση, κάνε μια ερώτηση για το μέγεθος του ποδηλάτου και έλεγξε αν το σώμα σου κάθεται σωστά κατά τη διάρκεια του test-driving. Αν χρειαστεί, δοκίμασε το ίδιο ποδήλατο και σε μεγαλύτερο ή μικρότερο μέγεθος για να καταλάβεις ακόμα καλύτερα τις διαφορές μεταξύ των μεγεθών και της στάσης του σώματος.
Δώσε ιδιαίτερα έμφαση στους πόνους που αντιμετωπίζεις όταν κάνεις για αρκετή ώρα ποδήλατο. Αν το μέγεθος του ποδηλάτου δεν είναι σωστό, ή είναι αλλά δεν το έχεις ρυθμίσει σωστά βάση του ύψους σου, τότε μερικά κοινά πράγματα που παθαίνουν σχεδόν όλοι οι αναβάτες:
Το μέγεθος του ποδηλάτου και η σωστή ρύθμιση του για το ύψος και το σωματότυπο σου είναι αυτά που θα ορίσουν το πόσο άνετα νιώθεις πάνω στο ποδήλατο. Αν το ποδήλατο είναι σωστά ρυθμισμένο για το σωματότυπο σου και έχει το σωστό μέγεθος σκελετού για το ύψος σου, τότε δεν θα αντιμετωπίσεις ούτε πόνους, αλλά ούτε και δυσκολία στην οδήγηση, καθώς οι μύες σου θα μπορούν να λειτουργούν όπως πραγματικά πρέπει.
Όπως προαναφέραμε, υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ποδηλάτων. Θα βρεις ποδήλατα τα οποία δεν έχουν καθόλου αναρτήσεις, αλλά και ποδήλατα που είτε έχουν μια μπροστινή ανάρτηση (γνωστά ως hard-trail mountain bikes), είτε έχουν και εμπρός αλλά και πίσω αναρτήσεις (γνωστά ως full-suspension).
Τα φθηνά mountain bikes έρχονται πολλές φορές και αυτά με τις δικές τους αναρτήσεις, οι οποίες ωστόσο λειτουργούν με όλους τους λάθους τρόπους και δεν μπορούν να ρυθμιστούν ανάλογα με το βάρος του αναβάτη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα, καθώς όχι μόνο δεν θα λειτουργούν σωστά και σε καμία περίπτωση δεν είναι αξιόπιστες, αλλά θα είναι και είτε πολύ σκληρές, είτε πολύ μαλακές επειδή δεν έχουν ρυθμιστεί ανάλογα με το βάρος σου.
Κάποιοι αναβάτες ωστόσο προτιμούν τα ποδήλατα τα οποία δεν έχουν καθόλου αναρτήσεις. Αυτά τα ποδήλατα για να γίνουν πιο αναπαυτικά, οι αναβάτες τους συχνά προτιμούν να χρησιμοποιούν ευρύτατα ελαστικά που τρέχουν σε σχετικά χαμηλές πιέσεις ώστε να απορροφούν επαρκώς τις τραντάξεις. Αν όμως σκέφτεσαι να πηγαίνεις σε σκληρούς χωματόδρομους, σε δάση ή βουνά, τότε το να επενδύσεις σε μια καλή ανάρτηση είναι απαραίτητο (αν όχι αναγκαίο).
Τα full-suspension ποδήλατα είναι ιδανικά για δύσκολες κατεβασιές και πετρώδης μονοπάτια ώστε να τραβάνε όσο το δυνατόν πιο πολύ γίνεται τα τραντάγματα. Τα hard-trails από την άλλη πλευρά απορροφάνε κι αυτά αρκετά τα τραντάγματα, αλλά απαιτούν διαφορετική τεχνική σε πιο δύσκολα σημεία. Τα full-suspension ποδήλατα δεν επίσης τόσο γρήγορα όσο τα hard-trails ή τα ποδήλατα χωρίς αναρτήσεις, ενώ κάποια σου επιτρέπουν να κλειδώσεις τις αναρτήσεις ώστε να γίνουν πιο γρήγορα στην άσφαλτο.
Εάν είσαι ένας έμπειρος αναβάτης που αδυνατεί να βρει το κατάλληλο ποδήλατο, τότε ένα custom-built ποδήλατο ίσως είναι η ιδανική λύση. Τα custom bikes είναι τα ποδήλατα που κατασκευάζονται με συγκεκριμένες προδιαγραφές κατά νου, ενώ πρέπει το μέγεθος τους να αναλογεί πάντοτε με το ύψος του αναβάτη. Αφού λάβουν τις μετρήσεις του ύψους σου και σε ρωτήσουν για το τύπο του ποδηλάτου που ενδιαφέρεσαι να αγοράσεις, ο κατασκευαστής είτε θα κατασκευάσει ένα ποδήλατο σχεδόν απ’ την αρχή, είτε θα βρει ένα το οποίο θα είναι ακριβώς πάνω στα μέτρα σου.
Τα custom bikes συχνά περιλαμβάνουν επίσης τα περιφερειακά που έχεις επιλέξει εσύ, έτσι ώστε να τα παραλάβεις ακριβώς όπως τα θέλεις. Αν στην πραγματικότητα ένα custom bike αξίζει αρκετά χρήματα, αν δεν μπορείς να εντοπίσεις το σωστό για εσένα, τότε μπορείς να απευθυνθείς σε έναν επαγγελματία ώστε να σου βρει κάτι ανάλογο. Παρακολουθώντας τον Λάζαρο από το Bike-Bros.gr, έχω δει αρκετές φορές να εντοπίζει ποδήλατα τα οποία είναι ιδανικά για συγκεκριμένους αναβάτες, παρέχοντας είτε πολλαπλές επιλογές, είτε ακόμα και κάτι συγκεκριμένο και στοχευμένο πάνω σε αυτό που ζητάς.
Ορισμένες από τις πιο συχνές ερωτήσεις που μπορεί να έχεις πριν την πρώτη αγορά ποδηλάτου σου.
Ενώ παλαιότερα υπήρχε μια μεγάλη γκάμα από διαφορετικούς τύπους φρένων, πλέον τα πιο σύγχρονα ποδήλατα έρχονται με δισκόφρενα. Τα δισκόφρενα θα σου προσφέρουν πιο σταθερό σταμάτημα και είναι αρκετά πιο έμπιστα σε βρεγμένα μέρη ή σε περιοχές με αρκετή υγρασία. Τα πιο ακριβά ποδήλατα έχουν υδραυλικά δισκόφρενα, ενώ τα φθηνότερα συχνά έρχονται με μηχανικά δισκόφρενα. Τα vbrakes είναι επίσης αρκετά συχνά σε πιο απλά ποδήλατα, όπως στα fixies, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν παρέχουν το ίδιο σταμάτημα και την ίδια ασφάλεια με τα δισκόφρενα.
Η κύρια διαφορά μεταξύ των hard-trail και full-suspension mountain bikes είναι στη πίσω ανάρτηση. Τα hard-trails έχουν μόνο μια ανάρτηση μπροστά, ενώ τα full-suspension έχουν και πίσω αλλά και μπροστά. Τα full-suspension έχουν την δυνατότητα να απορροφούν πολλούς περισσότερους τραντασμούς, εφόσον όμως οι αναρτήσεις που φοράνε είναι καλής ποιότητας και ρυθμίζονται με βάση το βάρος του αναβάτη. Τα hard-trails από την άλλη πλευρά έχουν μια μπροστινή ανάρτηση, το οποίο τα κάνει ιδανικά τόσο για μεγάλες ανηφόρες όσο και για γρήγορες κατεβασιές. Τα hard-trails είναι επίσης φθηνότερα στη συντήρηση καθώς έχουν μια λιγότερη ανάρτηση, ενώ είναι αρκετά πιο γρήγορα από τα full-suspension ποδήλατα.
Τα παραδοσιακά Fix ποδήλατα (αλλιώς γνωστά και ως fixies) έρχονται χωρίς ταχύτητες και φρένα. Για το φρενάρισμα, ο αναβάτης θα πρέπει να χρησιμοποιεί τα πετάλια του ποδηλάτου, όπου στη προκειμένη περίπτωση απαιτείται μεγαλύτερη τεχνική και ιδιαίτερη προσοχή, καθώς αυτά τα ποδήλατα μπορούν να πιάσουν αρκετά χιλιόμετρα πολύ γρήγορα. Τα πετάλια ρυθμίζουν τόσο το φρενάρισμα όσο και την ώθηση του ποδηλάτου. Αν για παράδειγμα το ποδήλατο κινείται, μαζί του κινούνται και τα πετάλια. Αν σταματήσεις να κάνεις πετάλι, φρενάρει και το ποδήλατο. Τα Fix ποδήλατα είναι διαχρονικά, οικονομικά και η συντήρηση τους συμπεριλαμβάνεται συχνά από φθηνότερα περιφερειακά τα οποία διαρκούν με τη πάροδο του χρόνου αν δεν είναι πλαστικής κατασκευής.
Το μέγεθος στα ποδήλατα είναι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να κοιτάξεις προσεκτικά προτού προχωρήσεις με την πρώτη αγορά ποδηλάτου σου. Αν ο μέγεθος του σκελετού είναι μικρότερος ή μεγαλύτερος, όχι μόνο η οδήγηση δεν θα είναι ευχάριστη, μα γρήγορα θα ακολουθήσουν διάφοροι πόνοι στη μέση, στους ώμους, στα χέρια και σε άλλα σημεία του σώματος. Έλεγξε τον πίνακα μεγεθών που παρέχεται στο άρθρο και ρώτα το κατάστημα απ’ το οποίο θα κάνεις την αγορά αν το μέγεθος του ποδηλάτου είναι σωστό για το ύψος σου.
Αν ετοιμάζεσαι να αγοράσεις το πρώτο σου Mountain Bike ποδήλατο,
Διαβάστε Περισσότερα